Lysekroner er «lampen» blant alle taklamper
En pendel eller en lysekrone vil enkelt løfte et rom og gi oss følelsen av glitter og glam. Selv om noen fremdeles forbinder lysekroner med luksus så er det en veldig vanlig taklampe som finnes i mange hjem.
De kommer i mange størrelser og fasonger og gir det lille ekstra til stuen, kjøkkenet eller gjestetoalettet. Man kan si det slik at disse lampene skaper rom. De er symboler, lyskilder og gjenstander i interiøret som resten av interiøret skapes rundt.
En lysekrone er som en vase midt på et bord med bugnende dekorative blomster, øynene dras automatisk til begge.
Taklamper er kanskje de lampene man ikke bytter oftest. Det betyr igjen at man bruker litt lengre tid på å finne og velge rett lampe før den henges opp. Den skal stilmessig passe inn, og ikke minst passe til rommets fysiske størrelse.
Noen steder vil fysiske begrensninger avgjøre hvilken type lampe man kan ha. Noen taklamper krever at man har høyere takhøyde enn den standard høyden mange boliger har i dag. Lysekroner kommer selvsagt i mange størrelser og prisklasser og det finnes de som passer i rom med vanlig takhøyde også.
Landstil og lysekroner
I dag ser vi hjem pyntet med lysekroner i mange forskjellige stilarter. Både i lands og moderne eller minimalistisk interiørstil, brukes lysekroner i krystall. Selve utformingen kan variere mye. I alt fra tradisjonelle fem eller sjuarmede, til avlange eller også asymmetriske i stoff og ulike metaller som bruker prismer for å fremkalle lysekronens preg.
I hytter og fritidsboliger finner man også ofte innslag av alt fra enkle lysekroner beregnet til å bruke stearinlys til de som har små lampettskjermer. På åtti-tallet kom det ikke bare i hytter, men også i spisestuene i vanlige hjem lysekroner med 3 eller 5 armer med lampettskjermer i rutete stoff.
Lysekronens historie
De aller første lysekronene så ikke ut som det vi i dag forbinder med en lysekrone. I dag tenker vi ofte på glitz og glam og overdådige ballsaler. Hvis vi starter først med de tidligste vi har god kjennskap til så må vi helt tilbake til middelalderen.
Det var også den gang de rike som kunne unna seg lys fra en sånn kilde. Disse var svært primitive etter senere standarder og laget av treverk plassert i et kors. I hver ende av korset satt en spiss som man satt stearinlyset på. For å skifte stearinlys eller tenne lyset, heiste man lysekronen opp og ned fra taket med et langt tau eller en lang kjetting.
Som alt annet så utviklet lysekronene seg og fra 1400-tallet av så var det fremdeles de rike og velstående som kunne smykke boligen med dette statussymbolet.
Nå så lysekronene mer staselige ut og var gjerne dekorert med kroner og lignende. Disse kunne man beundre i palasser og herregårder og adelen, kjøpmenn eller de geistlige fra kirken var de som eide slike.
Hvis vi hopper frem til 1700-tallet så ser vi at krystallkronene pryder flotte hjem hos overklassen og hos kjøpmannsklassen som vokste i rask fart både i antall og i rikdom. Nå ble lysekronene større og bredere med mange buede utsmykkede armer.
Disse var laget av vakkert og delikat utskåret treverk eller støpt metall, og blykrystall spredte lyset slik vi er vant til at lysekroner gjør i dag. I 1764 ble blant annet bedriften Baccarat krystall etablert i Paris i Frankrike. Dette navnet gir assosiasjoner til luksus og skinnende krystall. Mange i dag vil kjenne til navnet og har kanskje et par eksklusive glass fra Baccarat.
- I Istanbul kan man reise til Dolmabahce Palasset og beundre verdens største lysekrone i krystall. Dette var i sin tid en gave fra britiske dronning Victoria. Med en vekt på hele 4,5 tonn kan man se den henge vakkert med utrolige 750 lys. I dette palasset kan man også se verdens største samling av Baccarat krystall lysekroner.
Fra midten av 1800-tallet opplevde lysekronene ny popularitet ved at man nå kunne få lampene konvertert til gass. Disse fikk navnet gasoliers, etter ordene på engelsk gas og chandelier. Videre på slutten av det samme århundre så fikk man lysekronene nesten kun til elektrisitet. Til slutt ble lysekroner mest brukt som dekorativt innslag i interiøret.
Fremdeles attraktiv som et statussymbol
I dag er en lysekrone fremdeles et symbol på luksus og rikdom, men som et innslag i interiøret og ikke som værelsets eneste lyskilde. Ser man bilder fra 5 stjerners hoteller eller eksklusive butikker så vil man ofte se vakre lysekroner i forskjellige størrelser.
Lysekroner og lamper er flotte elementer i interiøret som kan brukes for å fremheve både en stil og rommets funksjon. På et pikerom vil en liten lysekrone i hvitt tre eller prisme, fremheve det feminine og ungpikeaktige ved værelset.
I et baderom eller på et gjestetoalett med god takhøyde vil en mindre lysekrone gi rommet følelse av luksus eksklusivitet. Likeledes vil en stor og gjerne massiv lysekrone gjøre en hall eller trappeoppgang følelsen av storslått grandiositet.
Ikoniske lysekroner
Siden middelalderen og den gang de velstående underholdte gjestene under sine det som da var storslåtte lamper, har lysekronene gjennomgått mange forvandlinger.
De har utviklet seg opp gjennom tidene gjennom teknologi, moter og stiler og er blitt det vi beundrer i dag med gull, glass, sølv og krystaller.
Vi finner lysekroner som i dag står som ikoner for hendelser, film og teater.
- Titanic var og er i dag selve bildet på luksus. Lysekronen vi ser på bilder fra skipet som hang som selve kronen på verket av dette vidunderet av et skip, er også noe vi ser igjen fra filmen som i seg selv er blitt et ikon. Likeledes har vi sett bilder av den samme lysekronen som ligger den dag i dag på bunnen av Atlanteren, og som regnes som et gravkammer og mausoleum for både skipet og menneskene som omkom. Denne lysekronen er for lengst en del av forrige århundre sin historie.
- The Phantom of the Opera, skrevet av Andrew Lloyd Webber har siden debuten i 1986 tjent inn over 3,2 billioner pund på verdensbasis. Den svært gjenkjennelige kjente scenen hvor lysekronen smadrer ned på bakken, har gjort lysekronen til et ikon og det verserer mange ulike teorier om bakgrunnen til at den faller i bakken.
- Når man skal hente frem noen få ikoniske lysekroner så må man nesten ta med speilhallen i Versailles. Palasset som huset den franske solkongen Louis XIV er kjent for uendelig rikdom og sin elsk for vakre kvinner og fantastisk interiør dekor. Den kjente speilhallen er fylt av en lang rekke lysekroner og disse har overlevd revolusjoner og kriger. Dette var stedet hvor Versailles traktaten ble underskrevet etter 2. verdens krig. 3 millioner valfarter årlig for å beundre dette vakre rommet med både sin fantastiske historie og sine vakre lysekroner.
- Hvem har ikke sett klipp fra tegnefilmen eller kanskje hele filmen, Beauty & the Beast? Det mest kjente og mest elskede er scenen hvor Belle og the Beast danser i den vakre ballsalen under en storslått vakker lysekrone. Dette er manges favoritt tegnefilm og mange unge jenter forbinder nettopp lysekronen med eventyr, prinsesser og romantikk.
I verden finns mange storslåtte lysekroner som enten er kjent og ikoniske i seg selv eller på grunn av hendelser som den representerer.
Inspirasjon:
- https://da.wikipedia.org/wiki/Lysekrone
- https://www.sherwoodlighting.co.uk/the-most-iconic-chandeliers-in-the-world
Kategori: Hjem og hage