Te

Te og urter, gammel lærdom i ny forpakning

I tusenvis av år har mennesker brukt te og urter i alt fra mat til medisiner, som drikke og som en viktig og magisk ingrediens i alle typer seremonier.

Urter og spesielt de som blir regnet for å være legeplanter, har sørget for menneskets helse og ikke minst velvære. Et godt eksempel er linfrø. Dette er en urt som har blitt brukt som:

  • Brensel
  • Matolje
  • Hudpreparater
  • Fibre fra linfrø har også vært en del av veving som har gitt mennesker stoffer til blant annet klesplagg.

Tusener av år tilbake så forstod menneskene at urter hadde egenskaper som påvirket dem positivt. Man antar at urter ble sett på som noe magisk fra jorden, noe som kunne hele kroppen, men også skade ved feil bruk. Urter ble også kalt legeplanter og man fant 8 ulike legeplanter i en grav i Irak som var hele 60 000 år.

Magiske og levende planter

Det er ikke rart forfedrene våre mente at urter og plantene urtene kom fra hadde overnaturlige evner. Enkelte samfunn var overbevist om at urter hadde egen sjel og til og med filosofen Aristoteles sa at planter levde med en egen «psyke». I forskjellige religioner og lærer har planter egne opphøyde plasser.

teplanter

Urter og planter knyttes sammen med guder og enkelte har tidligere i historien ment at plantens utseende er bestemt av gud og at legeplantenes utseende henviser til hva slags medisinsk oppgave planten innehar.

Denne overtroen som har vært knyttet til urter og legeplanter har gitt utspring i mange forskjellige seremonier rundt om i verden. Et eksempel er forholdet urbefolkningen har til kokabusken i Sør-Amerika. Disse menneskene er overbevist om at det er en helt spesiell ånd som vokter over planten. De vil utføre seremonier som skal både blidgjøre planten og vise den respekt før bladene plukkes for bruk.

I asiatiske land har te og urter vært en del av magiske seremonier i flere tusen år. Seremoniene er selvfølgelig ulike, men det kan være måten te serveres på, drikkes eller av hvem som drikker teen. Urter og te har også en svært sentral del av kinesisk medisin.

Te er Asias gull

Mange i verden vil nok si at en av de viktigste tingene som verden har fått fra Asia er te og lærdommen om teens egenskaper.

Grønn te

Spesielt er grønn te en sort som stadig brukes av flere for sine mange ulike egenskaper. Det er i de siste tiårene at spesielt vesten har trykket denne teen til brystet. Som drikk, tilskudd i form av tabletter eller som ingrediens i makeup og hudpleie, øker stadig grønn te i popularitet.

I hudpleie er te og urter veldig viktig og det er fremdeles mye å lære om mulige bruksområder. Det er økt fokus på naturlige produkter og nye produksjonsmåter i vesten av gamle remedier og pleiende urter fra Østen er det mange nå ønsker å satse på. Det er i hvert fall ingen tvil om at den moderne vesten har mye å lære fra det gamle Østen om te og urter.

Østen og vesten møtes

Det er ikke bare den vestlige delen av verden som har blitt påvirket av Østens medisinske bruk av urter og legeplanter, lærdom har gått begge veier. Europeere bragte vestlig medisin med seg til Østen så tidlig som på begynnelsen av 1800-tallet.

I Kina utviklet vestens biologiske medisin seg og ble brukt side om side med Kinas eldgamle urtebaserte medisin. Den dag i dag opereres det med disse to medisinske retningene parallelt og kineserne ser både positive og negative sider med begge.

Det moderne utkonkurrerer det gamle?

Legeplanter, te og urter ble fra midten og slutten av 1800-tallet sett på av amerikanere så vel som av europeere, som middelmådig medisin. Den moderne medisinen kunne kurrere raskere, og urtemedisin ble aktivt motarbeidet av leger i vesten.

Ved at den nye moderne legestanden omtalte te og urter som overtro som tilhørte fortiden, så begynte folk å se på te og urter som gammeldags og middelmådig som medisin. Dessverre så førte dette til at i enkelte land og kulturer så ble urtemedisin og te og urter nesten helt borte som medisin.

te-tid

Folks oppfatninger endret seg igjen over tid ettersom moderne kjemisk medisin også endte i en del tragiske katastrofer. En av disse katastrofene var den som gjorde at tusener av europeiske barn fødtes med misdannelser og deformasjoner.

Dette skjedde fordi mødrene ble anbefalt å ta legemiddelet Thalomid mot kvalme under graviditeten. Lærdommen ble fra slike katastrofer, at kjemisk moderne medisin kan i enkelte tilfeller få fatale følger. Naturmedisin ble for mange et alternativ som virket forlokkende igjen,

Mennesker i vesten har generelt dårlig helse

Alternativ medisin, urtemedisin, og te og urter, er alle former for naturlig medisin fra legeplanter som stadig høster økt interesse. En ser sammenheng mellom oppblomstringen av denne interessen med den økende grad av dårlig helsen i Vesten. Antibiotika som en del av skolemedisinen i Vesten, tar seg av infeksjonssykdommer.

Det en ser en farlig trend av er en stadig økende grad av andel mennesker med kroniske- og livsstilssykdommer. De ulike helsevesenene i de Vestlige landene pøser på med penger for å behandle disse sykdommene, men andelen av befolkningene som lider av disse sykdommene fortsetter å øke. Dette har påvirket interessen for legeplantene og naturmedisin og midler.

Det investeres oftere og mer i urteplanter og preparater som baseres fullstendig på helt naturlige urter og planter. Forskningen viser at i mange tilfeller så er faktisk virkningen av naturpreparatene like virkningsfulle som skolemedisinske midler.

Eksempelvis:

  • Dette er noe som virker svært effektiv for kvinner som sliter med premenstruelt syndrom. Tusenvis av kvinner bruker dette hver eneste dag.

Te og urter for ulike plager

Det er ikke til å unngå å snakke om te når man ser på naturmedisin og urtepreparater. På samme måten som de fleste medisiner i tradisjonell skolemedisin kommer som tabletter, kommer naturmedisin ofte i form av te.

Te og urter

Te og urter henger sammen, og bruksområdene er nesten like store som i skolemedisinen.

For eksempel så virker disse typene te på helt utmerket måte til det de er ment for:

  • Kloster mageregulerende te består av blant annet urtene basilikumurt, peppermynte, anis, løvetannblad, jordbærblad. Denne teen hjelper mot alt fra treg-, oppblåst og urolig mage i tillegg til at urtene i teen hjelper med å regulere avføring.
  • Krauter vanndrivende te inneholder urter som bjørkeblader, einebær, brennesleblader og rosmarin. Dette er en te som både reduserer vannsamlinger i beina og kroppen og virker vanndrivende.

Livsstilssykdommer og overvekt

Den svært så populære grønne teen er mye brukt av mennesker med overvekt. Egenskapene til denne teen er godt studert og effektene meget godt dokumentert. Ved å tilføre kroppen økt energi, oppnår man mer fysisk aktivitet. Kostholdsendringer og økning av den fysiske aktiviteten er de to hovedtingene som reduserer overvekt hos personer.

Det er også det aller sunneste alternativet til tilført energi. Te og urter er den sunneste måten man kan ta et tilskudd som gir den ekstra dytten en trenger. Kunstige energitilskudd har vist seg å være skadelig for kroppen på mange områder.

I Østens filosofi og medisin så står det helhetlige rundt kroppen som noe av det viktigste. Hva man putter i seg og hvordan man behandler kroppen sin er viktige og sentrale punkt i naturmedisin, te og urter.

Kilder:

Kategori: Forbrukertips, Helse og livsstil

Stikkord: