Vintergrønne hekkplanter

Den vintergrønne hekken

Thuja er blitt en meget populær type hekk i Norge, og grunnen til det er at den også er grønn om vinteren. Du får derfor en hekk som kan benyttes til skjerming eller avgrensning som holder fargen og ser frodig ut til en hver tid. Mange bruker denne hekkplanten til å markere sine eiendomsgrenser når de ikke ønsker gjerder eller andre løsninger, men det finnes også flere andre grunner til at man vil skjerme med en hekk. Dersom avstanden til naboen er kort, men du ønsker litt skille mellom naboens stuevindu og terrassen, så er en Thuja-hekk en ypperlig løsning. Da kan du også få litt skjerming til naboen om vinteren. Men det hender ofte at man ønsker å skjerme en mindre attraktiv del av hagen slik at naboene ikke sjeneres av bygninger eller løsninger som ikke ser spesielt bra ut men som likevel har en nyttefunksjon som man ønsker å benytte seg av.

Gir skjerming hele året

Den viktigste grunnen til at Thuja-hekken er det mest populære valget blant nordmenn, er at den er vintergrønn. På den måten har man en frodig eiendom også på vinteren. Man kan velge mellom flere nyanser av grønnfarge på Thuja-hekken og dermed kan man variere mellom mørke og lyse varianter. Hvis man har en del av eiendommen som er veldig nær en nabo, eller som grenser direkte til en offentlig tursti eller liknende, så kan det være en god løsning med en vintergrønn hekkplante slik at man kan føle seg usjenert på eiendommen sin når man ønsker å oppholde seg på terrasse eller ute i hagen.

Thuja-hekk gir grønne eiendomsgrenser

En vanlig måte å benytte Thuja-hekken er for å markere grensen til naboens eiendom eller enden av eiendommen på annen måte. Mange ønsker ikke gjerder på eiendommen, men vil likevel gjerne markere hvor eiendommen ender. Det kan også være lettere å få en nabo til å godkjenne at man ønsker å plante en hekk som grense i stedet for å sette opp et gjerde. Vedlikeholdet i forhold til å ha en Thuja-hekk er en del enklere enn vedlikeholdet av et gjerde av en eller annen type. Man trenger i hovedsak å passe på at den ikke vokser utover de grensene man ønsker at den skal holde seg innenfor, i tillegg til å vanne den litt og gi den litt gjødsel en gang i blant. Med denne typen vedlikehold, så burde hekken klare seg fint så sant man har fulgt noen regler når man planter hekken i forhold til hvilken type Thuja-hekk man har valgt.

Skjerming av forskjellige grunner

Men det finnes mange grunner til at man ønsker skjerming med Thuja-hekk. I nabolag hvor husene står tett, kan det være bra med noe skjerming for å få litt privatliv fra naboen. Med en Thuja-hekk kan man til en hver tid bestemme høyden for skjermingen mot naboen. Hvis man et år bestemmer seg for at man ønsker høyere skjerming, så kan man la hekken gro litt mer enn vanlig, eller man kan klippe den ekstra mye for å redusere skjermingen.

Kategori: Hjem og hage

Stikkord: ,